Het Citylab gaat van start, de samenwerking op ondernemend onderwijs van ROC Mondriaan, Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland en Universiteit leiden/campus Den Haag.
Met veel enthousiasme is de afgelopen weken gewerkt aan een mooie festival opzet, met bijgaand programma als gevolg! We hopen dat, als u het leest, u net zo enthousiast wordt.
Dagprogramma algemeen: Citylab Festival
08:45 – 09:15 Inloop – koffie en thee met citylab gebak
09:30 – 09:45 Intro film + Pierre Heijnen – CvB ROC Mondriaan – Citylab
09:45 – 10:45 3x 20 min sprekers: Seepje, Rachel Armstrong, Ron van Raaijen
10:45 – 11:30 Koffiepauze, uitdelen ‘puzzels’ p.p. voor indeling groep U.C.
11:30 – 12:30 Workshops What’s your Workstyle
12:30 – 13:30 Lunch
13:30 – 15:00 Urban Challange (UC)
(Buitenopdrachten voor studenten)
13:30 – 15:00 Workshops for Brainiacs
15:00 – 16:00 Marktplein: 4 stands van de 4 hogescholen + Borrel
16:00 – 16:15 Prijsuitreiking door Regine von Stieglitz
16:15 – 17:00 Borrel + Marktplein + verspreiden flyers Citylab
Programma onderdelen toegelicht:
U kunt met openbaar vervoer komen of met de fiets. De entree is aan de achterkant van het gebouw bij de parkeerplaats. Zie ook de routebeschrijving op de laatste pagina van dit programma.
Inloop Koffie en thee klaar bij binnenkomst, op de eerste etage direct uit de lift.
Officiële opening door Pierre Heijnen van ROC Mondriaan De samenwerking tussen de vier onderwijsinstellingen gaat vandaag officieel van start. Pierre Heijnen voorzitter van het college van bestuur van ROC Mondriaan geeft het startsein in een korte openingstoespraak.
Jasper Gabrielse van Seepje – sociaal en duurzaam ondernemen Seepje is het 100% plantaardige en fairtrade wasmiddel uit Nepal. Wij wassen onze kleren met behulp van de Sapindus mukorossivrucht, superschillen die bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep afstaan. Samen met jou willen wij de wereld schoner en mooier wassen! Seepje handelt met zorg voor het welzijn van onze Nepalese schillenboer en zijn werknemers. Dit doen we op basis van de fairtrade principes.Zo zorgen we voor eerlijke lonen en structurele verbetering in de werk- en leefomstandigheden
Rachel Armstrong Rachel Armstrong innoveert en ontwerpt duurzame oplossingen voor de gebouwde en natuurlijke omgeving met behulp van geavanceerde nieuwe technologieën zoals synthetische biologie – de rationele engineering van levende systemen – en slimme chemie. Haar onderzoek vraagt een herwaardering van hoe we denken over onze
huizen en steden en roept vragen op over de duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving. Ze creëert open innovatie platforms voor de academische wereld en de industrie om milieu-uitdagingen, zoals carbon capture & recycling, slimme ‘levend’ materiaal en duurzaam ontwerp te pakken. Let op: deze presentatie zal in het Engels zijn.
Ron van Raaijen – Artwo design
zelfstandig ondernemer/coach/probleemoplosser
ga je net werken? ga netwerken!
Het belang van het hebben van een goed netwerk is cruciaal voor succes. Waarom vinden we dit zo moeilijk?
Koffiepauze – Ben je student? Dan ontdek je tijdens de koffiepauze in welke bedrijvengroep je de Urban Challenge ’s middags gaat uitvoeren!
Workshops What’s your Workstyle (voor alle deelnemers) Je ontdekt wat jouw werkstijl is. Ben je meer extravert of introvert en werk je meer taakgericht of meer mensgericht. Ontdek hoe leuk het is om met anderen te
werken die niet dezelfde werkstijl hebben! Ondernemende persoonlijkheidskenmerken zijn: – proactiviteit, – doorzettingsvermogen, – wens tot onafhankelijkheid, – verantwoordelijkheidszin, – zin voor initiatief, – creativiteit, – risicobereidheid en – zelfvertrouwen.
21e eeuwse vaardigheden zijn: – samenwerken, – creativiteit, – ict-geletterdheid, – communiceren, – probleemoplossend vermogen, – kritisch denken en – sociale en culturele vaardigheden. Ontdek welke persoonlijkheidskenmerken uit jouw persoonlijke stijl aansluiten bij de 21e –eeuwse vaardigheden en welke je nog kunt ontwikkelen.
Lunch Tijdens de lunch zoek je de bedrijfsgroep op waar je mee werkt tijdens de Urban Challenge. Hoor je bij de Starbucks company of ben je van G-star Raw? Ontdek meer over het bedrijf waar je bij hoort!
Urban Challenge (UC) De Urban Challenge is een spel waarbij studenten van verschillende scholen met elkaar gaan samenwerken. In het totaal zijn er +/- 20 vragen opgesteld die de groepen gezamenlijk gaan oplossen. De opdrachten worden in en om de locatie uitgevoerd. Per opdracht kunnen er punten behaald worden, dit verschilt van 1,3,5 tot 10 punten. De opdrachten die de meeste punten opleveren zijn opdrachten die moeilijk te behalen zijn door afstand en door de moeilijkheidsgraad. Tijdens de borrel wordt de uitslag bekendgemaakt en krijgen de winnaars hun prijs uitgereikt. Er is 1 winnaar van de challenge en 1 winnaar van de prijs voor de meest creatieve oplossing.
Workshops for Brainiacs (voor docenten) Samen kunnen we meer betekenen dan alleen, dat is de insteek van de Game for Brianiacs. Tijdens deze game worden er brainstormsessies gehouden, onder begeleiding van Sjoerd Louwaars, Universiteit Leiden – campus Den Haag. Hierbij wordt er nagedacht hoe de scholen gezamenlijk meer voordeel kunnen behalen, op het gebied van kennis delen en locaties delen. Game for Brainiacs begint met een presentatie van het concept Citylab. Hierbij wordt er direct interactie gezocht met de docenten om te achterhalen hoe zij in eerste instantie tegen het concept Citylab aankijken en wat zij er op dat moment van vinden. Na de presentatie gaan de docenten zelf aan de slag.
Marktplein Op het marktplein staan stands van de Universiteit leiden, Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland en ROC Mondriaan. Hier kan je bekijken wat het aanbod is op het gebied van ondernemend onderwijs. Als je graag een keer, bij een ander onderwijsinstelling dan je eigen school, kennis wilt opdoen, kan je kiezen uit het Citylab aanbod. Er zijn onder andere workshops en bedrijfsbezoeken op het gebied van internetmarketing, business lunches en …. laat je verrassen door het andere aanbod op het marktplein.
Prijsuitreiking Regine von Stieglitz van Hogeschool InHolland deelt de prijzen uit aan de winnende groepen op het centrale podium bij het marktplein.
Netwerkborrel Om het festival gezellig met elkaar af te sluiten is er een netwerkborrel met alle deelnemers en andere genodigden. Netwerken, gezellig chillen na een lange dag of gewoon even bijpraten ..Dit is hét moment.